Hasbünallâhü ve Ni'mel Vekîl Duası

Hz. İbrahim'in ateşe atılırken, sahabenin tehdit edildiğinde söylediği tevekkül sözü (Âl-i İmrân 173).

Arapçası

حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Türkçe Okunuşu

Hasbünallâhü ve ni'me'l-vekîl.

Anlamı

Allah bize yeter. O ne güzel vekildir.

Kaynak: Âl-i İmrân Suresi, 173. ayet; Buhârî, Tefsîr (Abdullah b. Abbas r.a. rivayeti)

Hasbünallâhü ve Ni'mel Vekîl Duası Hakkında

Uhud Savaşı'ndan sonra müminlere "Düşmanlarınız size karşı ordu topladı, onlardan korkun" denildiğinde, bu söz onların imanını artırmış ve "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" demişlerdir. Ayetin devamında, hiçbir kötülüğe uğramadan Allah'ın nimet ve lütfuyla geri döndükleri bildirilir.

İbn Abbas (r.a.), bu sözü Hz. İbrahim'in ateşe atıldığında, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) de kendisine düşman ordusu haber verildiğinde söylediğini nakleder. Dua, insan gücünün tükendiği anda işi Allah'a havale etmenin ifadesidir.

Ne Zaman ve Nasıl Okunur?

Korku, tehdit, haksızlık ve çaresizlik anlarında söylenir. Belirli bir sayı şartı yoktur; kalben tevekkül ederek tekrar etmek esastır.

Dua Ederken Dikkat Edilecekler

  • Koruyanın dua metni değil, kendisine sığınılan Allah olduğunu bilmek
  • Duayı anlamını düşünerek, içtenlikle ve güvenle okumak
  • Dua ile birlikte gerekli tedbiri almak; tedbir tevekküle engel değildir
  • Düzenli okumayı alışkanlık hâline getirmek; özellikle sabah, akşam ve yatmadan önce
📌 Not: Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır. Rivayetlerin sıhhat derecesi ve fıkhi ayrıntılar için güvenilir kaynaklara ve yetkin İslam alimlerine başvurunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

İşlerin kendisine havale edildiği, güvenilip dayanılan demektir; Allah'ın güzel isimlerindendir.

Evet. Haksızlık karşısında işi Allah'a havale etmek için okunan başlıca duadır.